Kalb ile yapılan zikir iki çeşittir : 1. Lafza-ı Celal ( Allah sözü) zikri, 2. Nefy-u İsbat ( Kelime-i Tevhit ) zikri. 1. Lafza-ı Celal Zikri : Celal zikri yalnız kalple veya hem kalp hem de latifelerle çekilir. Müride ilk kez beş bin adet verilir. Herhangi bir nedenle eksik çekerse veya bırakırsa kazası gerekmez. Bunu …
Evrad-ı Şerif
Zikrin Hassaları(Mertebeleri)
Muhyiddin Arabi hazretleri[k.s.] mükevvenatta her bir şeyin ALLAH’ı zikrettiğini,zikir itibariyle yaratılmışların dört mertebede olduğunu bildirmiştir: 1-Camid olan yani cansız yaratıklar,taşlar,madenler,sular gibi. 2-Nebetat,bitkiler,çiçekler,ağaçlar 3-Hayvanlar 4-İnsan ve cinler. Bu dört gruptan ALLAH’ı en çok zikreden cansız varlıklardır.Başka bir meşguliyetle mükellef olmadıklarından bütün hayatları zikrin içinde geçer.Nebatatta ise nefis ve akıl yoktur ama fıtrat-ı ilahi vardır.Ne için yaratılmışlarsa …
Zikir Nedir ve Nasıl Yapılır
Zikir, Allah’ı anmaktır. Kur’ân’ın sarih emirlerindendir. Beni anın, ben de sizi anayım” (Bakara Sûresi, 152), “Allah’ı çokça zikredin ki, felaha eresiniz” (Enfal Sûresi, 45) Semaların, yeryüzünün ve ikisinin arasındakilerin Rabbidir. Öyleyse O’na kul ol! O’nun kulluğunda sabırlı ol! O’nun İsmi’yle isimlendirilen (bir kimse) biliyor musun’ MERYEM – 65 Ve Rabbinin İsmi’ni zikret ve herşeyden kesilerek …
Zikir Adabı
Vird Adabı Yolumuzun adablarından olan zikrimiz hafi(gizli),sessiz yapılan bir ibadettir.’’Kalpler ancak Allah’ın zikri ile mutmain olur’’ayeti celilesi zikrin kalp eğitimindeki önemini belirtir.Vird için kerahat vakti yoktur.Gün içersinde her zaman yapılır.Efdal vakitleri vardır.En efdal zamanı teheccüt , sabah ve ikindi namazından sonradır.En az beş bindir.İslami vakte göre günün önce gecesi sonra gündüzü yaşanır.Bu sebeple teşbihimizi yatsı …